Hvordan laver man Whisky - By Rauff & Fagerberg

Hvordan laver man Whisky

Single Malt Scotch Whisky er en type whisky, der er produceret af maltet byg, vand og gær, og som destilleres på ét destilleri. Dette adskiller sig fra blend whisky, som derimod er lavet af en blanding af malt og grainwhisky, og som kan være produceret på flere forskellige destillerier.

For at producere single malt whisky, starter processen med, at byg først bliver vasket og derefter tørret på malt Floor for at kunne spire, hvorefter byggen igen tørres ved hjælp af ild/varme med henblik på at stoppe spiringsprocessen. Hvis man ønsker at producere røget whisky, bruges der ydermere tørv, som bidrager til skabe den karakteristiske røgede smag. Når malten er klar, males den i en malt mølle, hvor det omdannes til en form for grov mel. Melet tilsættes vand og gær i en gæringstank. Heri opstår der en gæringsproces, hvor gær omdanner sukker til alkohol, og når denne proces er færdiggjort, destilleres den ”øl”, der fremkommer af gæringsprocessen i "wash" kobberkedler, hvor det koges ved høj varme. Den damp, der dannes under kogningen, kondenseres i en kondensator og afkøles, hvilket resulterer i en form for "ufærdig whisky", der benævnes low wine.

Low wine destilleres derefter igen i en kobberkedel, hvilket resulterer i new make, som er den væske, der tappes på fade, og som typisk er produceret af amerikansk eller europæisk eg. Fadene lagres derefter i et Warehouse, hvor de skal lagre i minimum tre år, for at whiskyen kan opnå sin karakteristiske smag og farve. Efter lagringen tappes single malt whiskyen på flasker og er derefter klar til at blive nydt. Det er en omfattende og tidskrævende proces at producere single malt whisky, men resultatet er en unik og luksuriøs spiritus, som er elsket verden over for sin komplekse smag og unikke aroma. Der er mange faktorer, som spiller ind og er afgørende for smag og kvalitet af en single malt whisky, herunder kvaliteten af de råmaterialer, der anvendes, destilleriprocessen samt lagringen på fade. Kvaliteten af den malt, der anvendes, er særligt vigtig, idet denne har stor indflydelse på både smag og aroma i den færdige whisky. Mange destillerier vælger at bruge byg fra specifikke områder, eftersom dette kan bidrage til at give whiskyen en unik smag. Ydermere er destilleriprocessen også afgørende for kvaliteten af single malt whisky.

Læs her hvordan du bedst opbevarer whisky

Det er vigtigt, at destilleriet har en omfattende erfaring og viden omkring, hvordan man skal styre processen for at opnå den bedste kvalitet. Dette inkluderer valg af kobber stills, temperatur og destilleringsvarighed. Lagringen på fade er ligeledes afgørende for smag og kvalitet af single malt whisky. Fade, der tidligere har indeholdt sherry eller bourbon, vinfade eller andre fade, giver whiskyen en unik smag og farve. Den bedste single malt whisky fremkommer, hvis man vælger at lagre whiskyen i lang tid ad gangen, og netop derfor lagres mange single malt whiskyer i adskillelige år, idet dette bidrager til at skabe den komplekse smag og aroma, som whiskyen er kendetegnet ved.

Alt i alt er Single Malt Scotch Whisky en luksuriøs spiritus, som kræver en omfattende og tidskrævende produktionsproces for at opnå sin karakteristiske smag og aroma. Det er en værdsat spiritus verden over som følge af whiskyens høje kvalitet og unikke karakter.

Tilbage til blog